نوآوریهای جدید در زمینه پزشکی، زندگی میلیونها انسان را در سرتاسر جهان بهبود میدهد. در یک دهه آینده ، وقتی فناوریهای برتر قرن بیست و یکم مانند هوش مصنوعی، نوروفناوریها و مهندسی ژنتیک با هم ترکیب شوند شاهد انقلابی در زمینه سلامتی خواهیم بود. در گزارش شاخص نوآوری جهانی امسال (GLOBAL INNOVATION INDEX 2019)، فرانسیس کالینز، مدیر سازمان ملی مراقبتهای بهداشتی ایالات متحده (NIH)، برخی از نوآوریهای که بیشترین تاثیر را در دهه آینده خواهند داشت را لیست کرده است. در ادامه نگاهی به فناوریهای موجود در این لیست میاندازیم.
۱- آنالیز سلولهای منفرد
احتمالا در بین ده نوآوری که در این لیست آمده است این نوآوری نخستین آنها باشد که به ثمر مینشیند. آنالیز تک سلولها به دانشمندان اجازه میدهد که برای نخستین بار سلولهای منفرد را در محیط معمولشان مورد مطالعه قرار دادهند. توانایی مشخص کردن این که کدام ژن در یک تک سلول فعال یا غیرفعال شده، و رمزگشایی از این که چگونه سلولهای ایمنی به بافتهای سالم حمله میکنند، به کلی مواجه ما با بیماری خودایمنی و نحوه مبارزه با فرآیند کشنده بیماریهای سرطانی را تغییر خواهد داد.
۲- ترسیم نقشهی مغز
فهم شیوه کارکرد مغز انسان یکی از دشوارترین جنبههای علمی مرتبط با بدن انسان است. برنامهی بزرگ پیشگامی مغز (BRAIN Intiative) در حال شتاب بخشی به فهم این پیچیده ترین و حیاتی ترین ارگان انسان است. در طی یک دهه، محققان موفق خواهند شد نقشهی مغزی مربوط به فعالیتهای حرکتی بدن، بینایی، حافظه و احساسات را به شکلی دقیق استخراج کنند. این یافتهها میتواند به رویکردهای جدیدی برای مواجه با بیماری های نورولوژیکی مانند اتیسم، صرع، جراحات مغزی، شیزوفرنی، پارکینسون، الزایمر و آسیب نخاعی منجر شود.
۳- روشهای جدید تصویر برداری
به کمک متدهای تصویر برداری جدید مانند (FMRI) ما قادر خواهیم بود درک بهتری از ریشهی بسیاری بیماریها بدست آوریم. به کمک این شیوهها ما حتی میتوانیم افرادی را که دارای احتمال بالای ابتلا به بیماریهایی مانند آلزایمر هستند را تشخیص دهیم، پیش ازین که حتی نشانههای بیماری بروز کند. دخالت زودهنگام، بیماری را کند یا متوقف میکند که باعث اثرات مثبت انسانی و اقتصادی فراوانی خواهد شد.
۴- آسیبهای نخاعی
در دههی آینده پزشکی درمانهای موثری برای آسیبهای نخاعی توسعه خواهد داد. هم اکنون، تحقیقات پیشرفته که در چند مرکز تحقیقاتی در حال انجامند ما را قادر ساختهاند تا به کمک کاشت محرکهای الکتریکی آسیبها نخاعی را دور بزنیم و افراد جوانی که از کمر به پایین فلج بودند را به حرکت واداریم. به زودی، بسیاری از افراد درسرتاسر جهان که از آسیبهای نخاعی رنج میبرند میتوانند آزادی دوباره حرکت کردن را به دست بیاورند
۵- مدیریت درد
دردهای مزمن مسئلهای جدی و هزینه بر از سیستم سلامت است که سالانه دهها میلیون نفر را در سر تاسر جهان آزار می دهد. متاسفانه، درمانهای کنونی میتوانند اعتیاد آور باشند و منجر به خروجیهای تراژیک شوند. NIH اخیرا برنامهای برای مقابله با این نوع از درمانها را آغاز کرده است که از علم ژنتیک، نوروساینس و زیست شناسی ساختاری برای کشف راههای درمانی جدید برای دردهای مزمن استفاده میکند.
۶- پزشکی ترمیمی
این حوزهی جذاب از تحقیقات به دنبال جایگزینی یا احیای بافتها و ارگانهای آسیب دیده انسانی است. روشهای این حوزه از تحریک سامانه تعمیر خود بدن تا رشد دادن بافتها و ارگانها در آزمایشگاه را در بر میگیرد. در مدت یک دهه پزشکی ترمیمی میتواند مسیر درمان بیماریهای مثل دیابت را به کلی تغییر دهد، و همچنین مشکلاتی که مرتبط با کاشت بافت یا ارگان است شامل پیدا کردن اهدا کننده، لیستهای انتظار پس زده شدن بافت و ….. را از بین ببرد.
۷- ایمنی درمانی سرطان
این رویکرد رادیکال بر سیستم ایمنی بیماران سرطانی متمرکز است، و تلاش میکنند تا سلولهای ایمنی مبتلا را به نحوی مهندسی کنند تا آنها، سلولهای مخصوص مبارزه با سرطان تولید کنند. در اصطلاح علمی به آنها گیرندهای آنتی ژن کایمریک گفته میشود. این کار همین حالا نیز توانسته بزرگسالان و کودکان را از سرطان خون نجات دهد. چشم انداز آینده این روش تمرکز بر اهداف سختتر است که شامل سرطانهای سینه، پروستات، روده بزرگ، تخمدان و لوزالمعده میشود.
۸- واکسنهای جدید
در ده سال آینده، پیشرفتهای مهمی در پیش گیری از ایدز، آنفلونزا و دیگر بیماریهای عفونی صورت خواهد گرفت. NIH تحقیقات گستردهای برای توسعه واکسن انفلونزا انجام داده است که بتواند محافظتهای بلند مدتی در برابر انواع گوناگونی از آنفلونزاها ایجاد نماید. این کار ما را برای آپیدمی احتمالی بعدی آنفلونزا آماده میکند که میتواند جان میلیونها انسان را نجات دهد.
۹- اصلاح ژنتیکی برای درمان بیماری
دانشمندان علت مولکولی بیشتر از ۶۵۰۰ بیماری انسانی را یافتهاند، با این وجود درمانها در حال حاضر تنها محدود به ۵۰۰ نوع بیماری مانده است. تا ۲۰۳۰، علم به کمک تکنولوژی ژنتیک به درک بهتری از درمان بیماریهایی که تصور میشد خارج از دسترسند خواهد رسید. ابزارهای اصلاح ژنی مانند کریسپر (CRISPR) اجازه تصحیح جهشهای ژنی را میدند. یکی از اولین اهداف آنها درمان بیماریهای سلولی داسی خواهد بود.
۱۰- پزشکی دقیق
فرآیند فیزیولوژیکی هر یک از ما انسانها منحصر بفرد است. در ده سال آینده، پزشکی به سوی شخصی سازی فرآیند تشخیص، درمان و دسترسی به مراقبتهای بهداشتی حرکت خواهد کرد. در ایالات متحده، NIH که وظیفهی هدایت برنامههای تحقیقاتی را برعهده دارد، در حال جذب یک میلیون داوطلب است تا به ترکیب و تحلیل طیف وسیعی از دادهها پرشکی کمک کنند که میتواند این اطمینان را ایجاد کند که تعدا زیادی از انسانها در سرتاسر دنیا از همیشه سالم ترند.
منیع: world economic forum
مطالب مشابه:
۶ مانع احتمالی پیش روی فرآیند نوآوری
۳ قانون برای تصمیم گیری بهتر در شرکتها