برای دانش بنیان شدن، باید هم شرکت و هم محصول شما مجموعهای از ویژگیها را داشته باشد. دراین مقاله به شرایطی میپردازیم که شرکت شما برای دانش بنیان شدن باید داشته باشد. ابتدا بیاید با یک تعریف شروع کنیم. اصلا تعریف شرکت دانش بنیان چیست؟ طبق قانون حمایت از شرکتها و موسسات دانش بنیان که هیئت وزیران آن را در سال ۹۱ تصویب کرده شرکت دانش بنیان: «شرکت یا موسسه خصوصی یا تعاونی است که به منظور هم افزایی علم و ثروت ، توسعه اقتصاد دانش محور، تحقق اهداف علمی و اقتصادی (شامل گسترش و کاربرد اختراع و نو آوری) و تجاری سازی نتایج تحقیق و توسعه (شامل طراحی و تولید کالا و خدمات) در حوزه ی فناوریهای برتر و با ارزش افزودهی فراوان ، به خصوص در تولید نرم افزارهای مربوط ،تشکیل می شود و بر اساس شاخصهای مورد نظر این آیین نامه، به تایید کارگروه می رسد.»
منظور از کارگروه در تعریف بالا ، «کارگروه ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکت ها و موسسات دانش بنیان و نظارت بر اجرا» است که به عنوان بازوی اجرایی دولت برای عملی کردن قانون حمایت از شرکتهای دانش بنیان فعالیت میکند. همین کارگروهِ که با ارزیابیهایش مشخص میکند که یک شرکت دانش بنیان است یا خیر. اما قبل این که به سایت این کارگروه مراجعه کنید و درخواست ارزیابی شرکتتون رو بدهید باید مطمئن بشوید که شرکت شما یک سری شاخصهای عمومی و اختصاصی را پاس میکند
شاخص های عمومی
در دسته شاخصهای عمومی شرایط زیر را داریم:
۱- حداقل ۳/۲ از اعضای مدیریت شرکتهای دانش بنیان میبایست ۲ مورد یا بیشتر از شرایط زیر را احراز کنند:
- حداقل دارای مدرک کارشناسی باشند.
- حداقل ۳ سال سابقه فعالیت کاری یا علمی در حوزه فعالیت شرکت یا سابقه مدیریت داشته باشد.
- دارای حداقل یک اختراع ثبت شده ارزیابی شده داخلی یا یک اختراع بین المللی مرتبط با حوزه مربوط با شرکت باشد.
۲- حداقل نیمی از درآمد شرکت در یکسال فعالیت شرکت ناشی از فروش فناوری کالا و یا خدمات دانش بنیان از طریق قرارداد بوده باشد. البته شرکتهایی که درتولید پایلوت موفق باشند و استانداردهای لازم را از مراجع ذی صلاح داخلی یا بین المللی کسب کرده باشند و دارای بازار مطمئن و یا اعلام نیاز معتبر همراه با قرارداد تولید کالا باشند از این شرط مستثنی خواهند بود.
۳- همچنین سابقه بیمه پرداختی برای حداقل ۳ نفر از کارکنان تمام وقت شرکت حداقل ۶ ماه باشد و پرونده شرکتهایی که در عمل به تعهدات خود دارای سابقه سوء هستند نمی توانند از تسهیلات شرکتهای دانش بنیان استفاده نمایند.
شرایط اختصاص
از شرابط عمومی که بگذریم نوبت به شرایط اختصاصی میرسد. شرایط اختصاصی بستگی به این دارد که شرکت شما در کدام سه دسته از شرکتهای تولیدی و خدماتی، نوپا و صنعتی قرار میگیرد. بسته به هر کدوم اوضاع متفاوت خواهد بود:
۱-شرکتهای تولیدکننده کالا و خدمات: این شرکتها باید حداقل ۵۰ درصد از درآمد یک سال مالی گذشته شرکت که در اظهارنامه مالیاتی شرکت ارائه شده باشد، ناشی از فروش کالاها و خدمات دانشبنیان بوده باشد و همچنین شرکت میبایست حداقل دارای معادل ۳ نفر نیروی انسانی تمام وقت باشد.
۲-شرکتهای نوپا: این شرکتها باید کالاها و خدمات دانشبنیان مورد تأیید را حداقل در حد نمونه آزمایشگاهی ارائه نمایند و حداقل دارای معادل ۲ نفر نیروی انسانی پاره وقت بوده که دست کم یک نفر از آنها در موضوع کالا و خدمات دانشبنیان متخصص باشند و اینکه بیشتر از ۳ سال از ثبت شرکت نگذشته باشد.
۳-شرکتهای صنعتی: این گروه از شرکتها خود به دو نوع تقسیم خواهند شد:
نوع ۱: حداقل ۱۰ درصد از درآمد یک سال مالی گذشته که شرکت در اظهارنامه مالیاتی خود ثبت کرده است، ناشی از فروش کالاها و خدمات دانشبنیان مورد تأیید بوده باشد و همچنین دارای حداقل معادل ۳ نفر نیروی انسانی تمام وقت باشد.
نوع ۲: حداقل ۵۰ درصد از درآمد یک سال مالی گذشته شرکت، از محل فروش کالاهایی که لزوماً در فهرست کالاها و خدمات مورد تأیید نباشد اما با استفاده از تجهیزات یا فرایندهای مورد تأیید از منظر ماده ۱ آییننامه رسیده، باشد.
پیش به سوی دانش بنیان شدن
اگر شرکت شما همه این شرایط را دارد به شما تبریک میگم شما گام اول را به سمت دانش بنیان شدن برداشتید. اما هنوز چیزهایی زیادی است که باید بدانید. مثلا این که نهایتا این محصول شماست که باید مورد ارزیابی دانش بنیانی قرار بگیرد. پس بهتر است عجله نکنید و به سرعت سراغ پورتال کارگروه ارزیابی نروید. توی مقاله بعدی ما به معیارهای دانش بینانی محصولات میپردازیم. در این بین اگر سوالی دارید و میخواهید از فرآیند دانش بنیان شدن بیشتر اطلاعات کسب کنید میتوانید با ما مشاوران ما در شرکت تکفا در تماس باشید.